Sju M för Bättre Hälsa

Meditation – jag har skrivit om dess positiva effekter i ett tidigare blogginlägg. 
Vill du pröva själv så ladda ner denna guidade meditationen gratis.
Guidad meditation

Mat – att kosten är viktigt ur ett hälsoperspektiv inser fler och fler. För egen del väljer jag helst närproducerade livsmedel efter säsong samt så lite processad mat som möjligt. Socker och vitt mjöl är nutidens gift och något jag använder sparsamt. Men njuter av rikligt med grönsaker och frukt i olika färger och former.
Det finns många spännande bloggar och hemsidor om olika kostinriktningar som exempelvis paleo med många med bra recept om man vill prova. Du hittar även strömningar bort från ”dieter” som kallas Intuitivt ätande.
En bok som inspirerat mig mycket är ”Happy food: om hur mat och lycka hänger ihop” av Niklas Ekstedt & Henrik Ennart. 

Magen – snarare tarmfloran och antiinflammatorisk kost. Den forskningen och kunskapen om tarmfloran har förändrat livet för många, så även mitt. Veckans mail från Food Pharmacyläser jag nyfiket och det har lärt mig mycket. I deras blogg kan du läsa om att
fermenterad mat också är bra för tarmfloran. I alla tider har människan använt sig av fermentering för att konservera råvaror, förbättra smak och textur och göra maten mer hälsosam. Bröd, kaffe, vin, blåmögelost, surkål och smör är några exempel på sådana livsmedel som i dag blivit vardagsmat. 

Motionera – all motion som blir av är bra motion! För att den ska bli av är det viktigt att du gör det som du tycker är roligt. Gillar du qi gong eller yoga är det just det ska du ska göra. Är det din grej att springa eller promenera så gör exakt det. 
Vardagsmotionen är grunden. I sin bok ”Hälsobalansen” skriver Dr Rangan Chatterjee om fem minuters motion i köket, enkla muskelstärkande övningar du kan göra var och när du vill. 

Mysa – alla har vi behov av att mysa och ha det gott med de personer vi tycker om. Det är individuellt vad vi väljer att göra för att må riktigt bra. Men guldkantade stunder behöver alla och det kan handla om allt från att gå på bio, äta gott, ta hand om barnbarnen, en skogspromenad eller till att läsa en bok i lugn och ro.

Minimera stress – det kan inte nog betonas hur viktigt det är att efter en stressig period få möjlighet att återhämta sig. Positiv stress skärper våra sinnen och är bra för oss medan den negativa långvariga stressen sätter spår som blir bestående. En sårbarhet som gör individen känslig för stressiga situationer. Meditation, motion, bra kost och god sömn är faktorer som motverkar den skadliga stressen.

Mystifiera – ja, livet blir mycket roligare om vi stundtals gör den magisk, skapar en högtidsstund av något slag. Gör en magisk afton för dina vänner eller alldeles för dig själv, som ett avstamp inför något avslutat eller något som ska påbörjas. Tänd lite rökelse, tag fram tarot- eller orakelkort och använd kortens magi. Varför inte spå i kaffesump eller knyckla ihop ett vitt papper till en boll och veckla upp den sakta och se vad du förnimmer i mönster och skuggorna bland papprets veck. 
Kanske känner du för en promenad i naturen och prata med vettar och skogsrån. Vem vet vad du möter. Eller närma dig ett träd respektfullt och känn in om du förnimmer något i dess närhet. 
En högtidsstund för mig kan vara att stanna upp inför något enkelt men vackert i naturen, ett löv, en blomma eller ett moln på himlen i magisk formation. Mystifiera mera!

Manifestera – det finns så mycket vi alla vill ska manifestera sig i våra liv, som ett spännande jobb, partner eller bostad. Någon klok har skrivet: ”Du attraherar inte det du önskar, du attraherar det du förväntar dig att få.” Attraktionslagen är ingen ”qiuck fix” eller önskelista till julafton. Utan det du ger energi är det som kommer att växa. Attraktionslagen svarar också på dina känslor, så oro drar till sig mer oro, stress drar till sig mer stress osv.  
Där du tankemässigt har befunnit dig under en längre tid är det som kommer att manifestera sig, du blir det du känner och tänker. Det du har i ditt liv idag har du dragit till dig som en magnet i det förflutna. Vill du manifestera nytt i framtiden så måste du förhålla dig på ett nytt sätt, det vill säga ändra din frekvens. Arbeta gärna med visualiseringar och affirmationer för att rikta ditt fokus och frekvens till det du förväntar dig att få.

Lycka till med dina sju M för bättre hälsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s